За SmallTalk.bg

Джон Кенеди, 35-тият президент на САЩ, кой знае след коя икономическа, политическа или социална криза, е казал, че всяка криза е съчетание на два характера – единият представлява “Страхът”, а другият “Възможността”. Изборът е наш!

…и така Мина и Борис създават SmallTalk.bg, повлияни от наближаващата криза, родена от пандемията през 2020 и сблъсквайки се с реалността на броя хора, останали без работа, редом с тези, които търсят кариерна промяна. Платформата има за цел да среща тези, търсещи работа или преориентация към дигиталната сфера с онези, които вече са извървели по този път и могат да допринесат с опита си към нечия друга успешна реализация.

Мина завършва финанси в Единбург. Желанието й да се развива в родната си страна надделява и тя решава да се прибере в България, където продължава професионалното си развитие в сферата на човешките ресурси. В момента е мениджър в една от най-големите фирми за маркетингови проучвания в страната. Тя е човек, който обича това, което прави с цялото си сърце и е щастлива, че има възможността да вижда резултата от работата си в успехите на другите хора.

Борис е пък работи като продуктов мениджър в компания за онлайн хазарт, където е част от екипа, отговарящ за разплащанията.

Първата валидация на проекта я прави именно Мина. Тя публикува пост в LinkedIn, чрез който подканва хората да се обърнат към нея за безплатна консултация относно изграждане на професионална автобиография, подготовка за интервю и др. Така тя разбира колко много хора се нуждаят от съдействие за намиране на работа или кариерно преориентиране. 

Водена от вярата си, че хубавите неща започват от нещо малко и от това, че успешната реализация е следствие на успешна колаборация, Мина и Борис решават да стартират инициативата. 

Проектът е насочен както към хора, търсещи кариерно развитие, така и към онези, които търсят да сменят сферата, в която работят. Ученици и студенти са повече от добре дошли да се присъединят. 

Организират се онлайн срещи или срещи на живо, като Вдъхновителите (менторите) имат задължение да провеждат две сесии с един участник. Към всеки участник се подхожда индивидуално преди да бъде представен на своя Вдъхновител.

Мина и Боби вярват, че споделянето на личен опит е водещ фактор в решението дали една професия би била подходяща за определен човек.

На този етап Вдъхновителите кандидатстват сами, но предстои ние да се свързваме с компании, организации и хора с различни умения, които доброволно да споделят информацията за нас, да предлагат Вдъхновители и Участници.

В тази връзка към екипа се присъедини и Патриция. Тя завършва Право в Англия. Решението й да се прибере и реализира в България е повлияно от липсата на родното, незаменимата природа, помощта, която може да оказва тук, и идеите, които, според нея, има повече смисъл да реализира в България. В момента тя е регионален мениджър в най-големия акселератор за стартъпи в идейна фаза в света, Founder Institute. Благодарение на добрите комуникационни и лидерски умения, тя успешно управлява програми в над 30 града по света, които раждат иновативни бизнес идеи с потенциал. Мечтата й е един ден SmallTalk да се превърне във водеща световна менторска платформа за намиране на персонал, чрез която тези стартиращи бизнеси да набират хора за позиции в своите компании.

Можете да ни пишете на talk-to [at] smalltalk.bg

Мина Костова

Патриция Костадинова

Борис Рангелов